logo

Du kan ringe alle døgnets timer

+45 74 67 20 22

bedemand.dk

gravsten 2

Kister og urner

I Danmark er det lovpligtigt at afdøde, hvad enten det drejer sig om jordbegravelse eller kremering, lægges i en kiste. Der er dog ingen særlige krav til, hvordan en kiste skal se ud, eller hvad den skal være lavet af. Derfor kommer kister i mange forskellige materialer, størrelser og farver. 

I dag er de fleste kister fabriksfremstillet. Du kan dog stadig vælge at designe din egen. Der er dog visse miljømæssige krav og begrænsninger i forhold til blandt andet mål. Nogle gravsteder har bestemte standardmål, lige så vel som nogle krematorieovne vil have nogle standardiserede mål, som kisten skal holde sig indenfor.

Ønsker I at designe kisten selv, er det derfor vigtigt at tage en dialog med kirkegården eller krematoriet, afhængigt af, hvad der skal ske. Det kan også være afdøde har haft nedskrevet egne ønsker i ’Min sidste vilje’.


Størrelse på kisten

En af de ting, der kan variere en smule og samtidig være afgørende for både begravelse og kremering, er størrelsen på kisten. De fleste kister kommer i nogle standardmål, der hedder 203 x 45 x 68 cm og med en vægt på ca. 40 kg. 

Er der tale om et barn, en meget høj person eller måske en tung person, kan det være nødvendigt at bestille en kiste med tilpassede mål.

 

 

Valg af urne

Når der skal vælges en urne til begravelsen, gælder mange af de samme lovmæssige regler, som der gælder for valg af kiste. Det er obligatorisk for begravelsesceremonien, at afdøde skal ligge i en kiste. Men har afdøde eller pårørende valgt, at afdøde skal kremeres, placeres vedkommende efterfølgende i en urne.


Miljøvenlige og bæredygtige urner

I dag er miljøvenlige urner de mest almindelige på markedet. Ø-urner, som er nogle af de mest brugte, er lavet af biomateriale og er derfor både miljørigtige og bæredygtige. Der findes også et bredt udvalg af urner i andre materialer såsom eg, fyrretræsbark og genbrugskarton.

Et eksempel på en bæredygtig urne er den bionedbrydelige Beyond Life-urne. Denne urne er udstyret med en bladlignende pumpe, der er fastgjort til urnen. Dette gør det muligt at blæse frø ud, der enten bliver til en blomst eller et træ. Du kan med andre ord plante livets træ og på samme tid skabe et nyt minde til ære for den afdøde. 


Giv urnen et personligt præg

Hvis det ønskes, kan urnen udsmykkes med personlige tegninger, hilsner eller navne fra familie og pårørende. Inden urnen bliver taget i brug, tages den med hjem og udsmykkes. Alternativt kan dette arrangeres ved selve bisættelsen. Her vil familie og venner til afdøde kunne opfordres til at efterlade en sidste hilsen.